Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Πλεονεκτήματα πελλετ

Πλεονεκτήματα pellets έναντι πετρελαίου

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του πέλλετ σε σχέση με το πετρέλαιο είναι τα εξής:
  • Τιμή.Έως 70% φθηνότερο.
  • Οικολογικό.Λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
  • 100% Φυσικό προϊόν χωρίς πρόσθετα.
  • Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Πλεονεκτήματα πέλλετ έναντι των ξύλων

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των pellets σε σχέση με τα ξύλα είναι τα εξής:
  • Αγοράζετε ακριβής ποσότητα.
  • Χαμηλή υγρασία
  • Σταθερή απόδοση
  • Αυτονομία.
  • Συσκευασμένο προϊόν. Δεν λερώνει τον χώρο
  • Ευκολότερο στην αποθήκευση
Αναλυτικά:
1. Αν αγοράσετε 1 τόνο pellet ξέρετε ότι έχετε 1 τόνο πέλλετ. Αν αγοράσετε 1 τόνο ξύλα δεν είναι σίγουρο ότι τα ξύλα μετά απο 1-2 μήνες θα ζυγίζουν 1 τόνο.
2. Τα pellets περνά από ειδική επεξεργασία και από ειδικά ξηραντήρια. Η υγρασία των πελλετ είναι σταθερή και είναι από 8-10%. Αντίθετα τα ξύλα συνήθως «είναι βρεγμένα» δηλαδή έχουν μεγάλο ποσοστό υγρασίας πράγμα που μειώνει την απόδοση τους.
3. Τα ξύλα δεν έχουν σταθερή απόδοση. Η θερμική πορεία μιας σόμπας με ξύλο αυξομειώνεται. Αν καίτε πέλλετ μπορείτε να ρυθμίσετε την σόμπα ή τον καυστήρα να έχουν πάντα την ίδια θερμοκρασία (π.χ μια σόμπα 23 βαθμούς).
4. Οικονομία. Επειδή τα ξύλα δεν έχουν σταθερή απόδοση για να ζεσταθεί ένας χώρος εφοδιάζουμε την σόμπα με ξύλα συνεχώς. Όμως αυτό μας κάνει πολλές φορές να χρησιμοποιούμε περισσότερα ξύλα από ότι χρειάζεται .
5. Αυτονομία. 1 σόμπα πέλλετ μπορεί να λειτουργήσει με ένα γέμισμα για πολλές ώρες χωρίς να χρειάζεται ξανά γέμισμα. Αντίθετα μια σόμπα με ξύλα θέλει συνεχώς τροφοδοσία.
6. Πιο καθαρό από ότι τα ξύλα αφού το πέλλετ είναι συσκευασμένο σε τσουβαλάκι 15kg. Πιάνει πιο λίγο χώρο από τα ξύλα και είναι πιο εύκολο στην αποθήκευση.
7. 1 σόμπα πελλετ μπορεί να ρυθμιστεί να σβήνει και ανάβει αυτόματα. Δεν χρειάζεται προσανάμματα ανάβει πατώντας ένα κουμπί

Πλεονεκτήματα pellets έναντι πυρήνα

1. πυρήνας έχει πολύ στάχτη, αντίθετα το πέλλετ που επειδή γίνεται τέλεια καύση παράγει ελάχιστη στάχτη.
2. Χρειάζονται 3-4τόνοι πυρήνα για την ίδια απόδοση με 1 τόνο πετρέλαιο και 2 τόνους πέλλετ.
3. Τον καυστήρα με πυρήνα πρέπει να το ανάβεις συνέχεια, αντίθετα ο καυστήρας πέλλετ δεν σβήνει ποτέ, κρατάει σταθερή θερμοκρασία παραμένοντας αδρανής.
4. Βρώμικο υλικό, έντονη μυρωδιά στο χώρο αποθήκευσης (ίσως και στο σπίτι). Το πέλλετ είναι συσκευασμένο και σχεδόν άοσμο.
5. Ο πυρήνας παράγει πολύ καπνό και έντονη μυρωδιά κατά την καύση του
6. Δεν πωλείται συσκευασμένος μόνο χύμα. Σε αντίθεση με το πέλλετ που έρχεται σε τσουβαλάκια των 15kg η σε μεγάλους σάκους του ενός τόνου.
7. Πολλές φορές ο πυρήνας γίνεται σβολώδης και υγρός που μπλοκάρει την τροφοδοσία του καυστήρα.
8. Ο πυρήνας δεν κάνει για σόμπες σε αντίθεση με το πέλλετ που είναι ιδανικό για σόμπες.

Πλεονεκτήματα wood pellets(πέλλετ ξύλου) έναντι πέλλετ πυρήνα/πέλλετ από κουκούτσι ελιάς.

1. Το πέλλετ από πυρήνα/κουκούτσι ελιάς έχει διπλάσια έως τριπλάσια στάχτη. Αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στον καυστήρα και απαιτείται συχνότερος (καθημερινός) καθαρισμός του καυστήρα.
2. Άγνωστη υγρασία. Το πέλλετ ξύλου περιέχει στάνταρ υγρασία (7%). Η υγρασία σε αυτά τα είδους “πελλετ” είναι άγνωστη και σίγουρα πάνω από 10-15% λόγω της φύσης του υλικού.
3. Το λάδι που εμπεριέχεται στο πέλλετ πυρήνα/πέλλετ από κουκούτσι δημιουργεί οξειδώσεις και καταστρέφει τα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη του καυστήρα.
4.Το 95% των κατασκευαστών καυστήρων πελλετ απαγορεύει την χρήση οποιαδήποτε άλλου υλικού εκτός από πελλετ ξύλου στο μηχάνημα τους.
5. Το πέλλετ πυρήνα/κουκούτσι είναι παντελώς ακατάλληλο για χρήση σε σόμπες πελλετ.
6. Τα pellets από κουκούτσι ελιάς παράγουν καπνό σε αντίθεση με τα πέλλετ ξύλου που είναι άκαπνα.
7. Το πέλλετ ξύλου δεν εκπέμπει απολύτως καμία μυρωδιά.
8. Το πέλλετ ξύλου χρησιμοποιείται χρόνια στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το πέλλετ από κουκούτσι ελιάς είναι εγχώρια πατέντα. Χώρες που επίσης παράγουν λάδι (Ισπανία, Ιταλία) χρησιμοποιούν αποκλειστικά πέλλετ ξύλου. Δεν υπάρχει απολύτως καμία βιογραφία πάνω σε αυτά τα υλικά.
9. Ανήκουν σε διαφορετικά Ευρωπαϊκά πρότυπα. Το πέλλετ ξύλου ανήκει στο πρότυπο ΕΝ 14961-2 (πέλλετ ξύλου) και το πέλλετ από κουκούτσι ελιάς στο πρότυπο ΕΝ-14961-6(μη ξυλώδης βιομάζα).

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αντλιών θερμότητας με φυσικό αέριο GHP και ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας με φυσικό αέριο GHP είναι πιο αποδοτικές.
Η βασική διαφορά είναι ότι ο συμπιεστής δεν λειτουργεί με ηλεκτρικό κινητήρα αλλά με μηχανή εσωτερικής καύσης φυσικού αερίου εξαιρετικής απόδοσης. Επιπλέον η αντλία θερμότητας που υπάρχει στο σύστημα χρησιμοποιεί την εξωτερική θερμότητα αλλά και τη θερμότητα που παράγεται από τη μηχανή.
Γι' αυτό το λόγο το 
GHP είναι σύστημα εξαιρετικά αποδοτικό!
 
Το GHP εξασφαλίζει τέλεια θέρμανση ή ψύξη ακόμα και σε πολύ χαμηλές ή σε πολύ υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες,       δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά του ψυκτικού υγρού το οποίο απορροφά θερμότητα από τον περιβάλλοντα χώρο όταν εξατμίζεται και αποδίδει θερμότητα όταν συμπυκνώνεται. Μέσω του συμπιεστή, το ψυκτικό υγρό κυκλοφορεί συνεχώς, εξατμιζόμενο και συμπυκνούμενο, παράγοντας ψύξη και θέρμανση. Το σύστημα εναλλαγής θερμότητας του GHPεξαλείφει το βασικό πρόβλημα των ηλεκτρικών αντλιών δηλαδή τη διακύμανση της θερμικής και ψυκτικής ισχύος εξαιτίας των εξωτερικών θερμοκρασιών. Στη διάρκεια του χειμώνα, το GHP έχει υψηλή θερμική ισχύ ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-15°C). Το καλοκαίρι έχει ισχυρή ψυκτική ισχύ ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 45°C.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Mειονεκτήματα- πλεονεκτήματα θερμοπομπών

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΩΝ
 Απόδοση 100% που σημαίνει ότι όλη η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια
μετατρέπεται σε θερμότητα
 Χαμηλό κόστος αγοράς
 Μηδαμινό κόστος τοποθέτησης
 Δεν εκπέμπει καυσαέρια
 Όλα τα σώματα έχουν αισθητήριο θερμοκρασίας χώρου (sensor)
 Δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα
 Η εξωτερική επιφάνεια των σωμάτων δεν καίει
 Παρέχεται πλήρης αυτονομία θερμοκρασίας σε κάθε χώρο χωριστά
 Υπάρχει η δυνατότητα τηλεχειρισμού θερμοκρασίας
 Ηλεκτρονικός θερμοστάτης χώρου (απόκλιση ± 0,1Coπερίπου)
 Δεν προκαλεί μετακίνηση σωματιδίων στον αέρα
 Δεν απαιτεί συντήρηση – απόλυτα ασφαλής



ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΩΝ
``Απαρχαιωμένη΄΄ μέθοδος θέρμανσης
Κατανάλωση ρεύματος = Κατανάλωση λιγνίτη / μαζούτ
Έλεγχος ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της οικίας για δυνατότητα
εγκατάστασης
Υψηλό κόστος χρήσης, αφού μεγάλο μέρος της απαιτούμενης ηλεκτρικής
ενέργειας θα καταναλωθεί κατά τις ώρες υψηλής χρέωσης της ΔΕΗ
Χαμηλή ποιότητα θέρμανσης με ψυχρές ζώνες σε απομακρυσμένα σημεία
Οι θερμοπομποί και κυρίως οι θερμοσυσσωρευτές καταναλώνουν 2-3 φορές

περισσότερο ρεύμα από συσκευές και κλιματιστικά

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Δέκα συμβουλές για να επιλέξετε το σωστό κλιματιστικό


1. Υπολογίστε τον συντελεστή απόδοσης COP/EER
O συντελεστής απόδοσης (EER για τη ψύξη / COP για τη θέρμανση) είναι ένας καθαρός αριθμός, ο οποίος μας επιτρέπει να συγκρίνουμε διαφορετικές κλιματιστικές μονάδες, ώστε να αποφασίσουμε ποιά είναι αυτή που προσφέρει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ο αριθμός προκύπτει, εάν διαιρέσουμε την ποσότητα ενέργειας που μας «δίνει» η κλιματιστική μονάδα με την ποσότητα ενέργειας που «παίρνει» η κλιματιστική μονάδα (την κατανάλωσή της σε ηλεκτρικό ρεύμα). Όσο πιο μεγάλος είναι ο συγκεκριμένος αριθμός, τόσο πιο οικονομική είναι η λειτουργία ενός κλιματιστικού. Επιπλέον τόσο λιγότερο ρεύμα χρειάζεται να καταναλώσει, ώστε να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο μας.
2. Επιλέξτε κλιματιστικό με Συμπιεστή Inverter
Ο συμπιεστής Inverter έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τη συχνότητα περιστροφής του και κατά συνέπεια την απόδοσή του, καταναλώνοντας ακριβώς όση ενέργεια χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του χώρου παραμένει σταθερή, χωρίς τα συνεχή σταματήματα/ξεκινήματα των συμβατικών συμπιεστών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας.
3. Υπολογίστε την απόδοση του κλιματιστικού
Η απόδοση των κλιματιστικών μετριέται είτε σε Κw/h είτε σε BTU/h. Kαι οι δύο μονάδες εκφράζουν την ποσότητα θερμότητας (ενέργειας) που είτε μπορεί να απορροφήσει η μονάδα σε λειτουργία ψύξης, είτε να προσδώσει σε λειτουργία θέρμανσης.
4. Συντηρήστε σωστά και έγκαιρα το κλιματιστικό σας
Η συντήρηση μιας κλιματιστικής μονάδας έχει διπλό σκοπό. Την εξασφάλιση της λειτουργίας της όσον αφορά στην απόδοση, αλλά και στον καθαρισμό, ώστε οποιοιδήποτε μικρο-οργανισμοί αναπτύσσονται στο περιβάλλον που υπάρχει εντός της μονάδας να εξουδετερωθούν με τη χρήση κατάλληλων χημικών.
5. Δώστε προσοχή στην αφύγρανση σε μία μονάδα κλιματισμού
Όταν η μονάδα λειτουργεί σε ψύξη, καθώς ο αέρας περνά μέσα από την μονάδα και ψύχεται, οι υδρατμοί υγροποιούνται και στη συνέχεια με τη μορφή συμπυκνώματος απομακρύνονταιμέσω της αποχέτευσης. Εάν υπάρχει πρόβλημα ξηρότητας, τότε θα πρέπει να αναπληρώσετε την υγρασία με κατάλληλη συσκευή, όπως είναι για παράδειγμα ο υγραντήρας.
6. Επιλέξτε την κατάλληλη συσκευή που ταιριάζει στο χώρο σας
Ο ακριβής υπολογισμός μιας μονάδας είναι αποτέλεσμα μελέτης από εξειδικευμένο Μηχανολόγο Μηχανικό. Παρ’ όλα αυτά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η εκτίμηση που γίνεται από έναν πωλητή είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες σας. Σε περίπτωση όμως που ο χώρος σας είναι ιδιαίτερος (π.χ. με πολύ φωτισμό / τοιχώματα μεταλλικά κ.α.) ενημερώστε τον πωλητή, ώστε να το λάβει υπ’όψιν στην εκτίμηση που θα κάνει. 
7. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή κλιματιστικού κατά σειρά σπουδαιότητας
Συγκεντρωτικά τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του κλιματισμού είναι τα ακόλουθα: α) Συντελεστής απόδοσης β) Ποιότητα κι ευκολία τεχνικής υποστήριξης από την κατασκευάστρια εταιρεία γ) Δυνατότητα χρήσης φίλτρου πλάσματος/ιονιστή δ)Ποιότητα φίλτρων & ε) Χαμηλός θόρυβος.
8. Χρήση κλιματιστικών και Υγεία
Οι κλιματιστικές μονάδες, εφόσον χρησιμοποιούνται με γνώμονα τις οδηγίες των κατασκευαστριών εταιριών, όπως είναι η ορθή τοποθέτηση από εξειδικευμένο συνεργείο, η αποφυγή απ’ ευθείας έκθεσης σε ρεύμα αέρα, ο τακτικός καθαρισμός & συντήρηση, δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την υγεία.
9. Χαμηλός θόρυβος
Πρώτο βήμα αποτελεί η καλή συνεννόηση με το συνεργείο εγκατάστασης, το οποίο διαθέτει την ανάλογη εμπειρία, ώστε να γνωρίζει ποια είναι η καταλληλότερη θέση για την αποφυγή θορύβων και κραδασμών. Επιπλέον, όλες οι μονάδες διαθέτουν λειτουργία χαμηλής ταχύτητας ανεμιστήρα που μειώνει το θόρυβο στο εσωτερικό κατά τη λειτουργία τους.
10. Κατάλληλη θερμοκρασία θερμοστάτη του κλιματιστικού
Οι συνθήκες θερμικής άνεσης, όσον αφορά στη θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 26 °C. Φροντίστε λοιπόν να προμηθευτείτε μία μονάδα, η οποία θα μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες/προσθήκες θερμότητας στο χώρο και ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε μία θερμοκρασία μεταξύ των δύο παραπάνω.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Κανόνες σωστής λειτουργίας οικιακού ψυγείου


Αποτέλεσμα εικόνας για ψυγειο
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε το θάλαμο συντήρησης του ψυγείου σε θερμοκρασία 2-4 oC.  Καλό θα ήταν να έχουμε ένα θερμόμετρο ψυγείου, ώστε να ελέγχουμε την θερμοκρασία. Στον θάλαμο κατάψυξης, η ιδανική θερμοκρασία για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων είναι -18oC και κάτω. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου. Αξιοποιώντας τις διαφορές της θερμοκρασίας, μπορείτε να εξασφαλίσετε την βέλτιστη αποθήκευση.
―Μην γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο σας. Εάν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο ψυχρός αέρας δεν κυκλοφορεί αρκετά, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας.
―Τοποθετείτε τα τρόφιμα σε κατάλληλα σκεύη, τυλίγετε ή σκεπάζετε το φαγητό ώστε να αποφεύγετε τη μεταφορά υγρών και την απώλεια υγρασίας και γεύσης.
―Μην ξεχνάτε το καλοκαίρι να ρυθμίζετε πιο χαμηλά την θερμοκρασία του ψυγείου σε σχέση με τον χειμώνα.
― Μην αφήνετε να συσσωρευτεί πάγος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το ψυγείο δεν θα λειτουργεί αποδοτικά. Επίσης, μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος του. Αν το ψυγείο δεν είναι νέας τεχνολογίας (nofrost) ώστε να ρυθμίζει μόνο του την απόψυξη, μπορείτε να κάνετε απόψυξη χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξίδι για να απομακρύνει τις οσμές.
―Δεν τοποθετούμε ποτέ ζεστό φαγητό μέσα  στο ψυγείο, γιατί μπορεί να προκαλέσει άνοδο στη θερμοκρασία του θαλάμου ψύξης. Καλό θα ήταν να περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του φαγητού να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
―Μην αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτή τη πόρτα του ψυγείου και μην το ανοιγοκλείνετε άσκοπα.
―Συμβουλεύεστε πάντα και τηρείτε πάντα όσα αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων για τη σωστή ψύξη και διατήρησή τους πριν και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.
―Να εφαρμόζετε τον κανόνα της κατά προτεραιότητας κατανάλωσης των παλαιότερων τροφίμων. Ο κανόνας FIFO (firstin, firstout) αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό κανόνα διατήρησης τροφίμων και σημαίνει πως αυτό που μπήκε πρώτο στο ψυγείο, πρέπει να καταναλωθεί πρώτο. Όταν αποθηκεύετε ένα τρόφιμο, είναι καλύτερο να τοποθετείτε αυτό που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από αυτά που υπάρχουν στο ψυγείο

Συντήρηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα




Αποτέλεσμα εικόνας για συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα
Εργασίες που πρέπει να γίνουν:
1- Αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου, για αποφυγή ηλεκτρόλυσης και διαρροή στο boiler (υδροδοχείο).
2- Καθαρισμός του πυθμένα του boiler από τα άλατα, που φθείρουν το boiler.
3- Καθαρισμός της χάλκινης αντίστασης από τα άλατα, για οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος.
4- Αντικατάσταση της φλάντζας στεγανότητας, για αποφυγή διαρροών.
5- Πλήρωση διαλύματος αντιψυκτικού υγρού του κάθε συλλέκτη , για μέγιστη απόδοση και προστασία από προβλήματα παγετού.
6- Γενικός έλεγχος σωστής λειτουργίας ηλιακού, για απροβλημάτιστη απόδοση και μακροζωία.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

CNC- κατάλογος κωδικών Μ για τον τόρνο DENFORD

Οι κώδικες Μ είναι εντολές που περιγράφουν τις βοηθητικές λειτουργίες της μηχανής DENFORD με έλεγχο fanuc. Ο κώδικας Μ χρειάζεται συχνά πρόσθετες πληροφορίες όπως στροφές η αριθμό εργαλείου. Οι κώδικες Μ που διαθέτει ο έλεγχος fanuc μαζί με την επεξήγησή τους παρατίθενται πιο κάτω.
Kώδικας
Μ00
ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Μ01
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΤΑΜΑTHΜA
Μ02
ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Μ03
ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΔΕΞIΑ
Μ04
ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Μ05
ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΤΡΑΚΤΟΥ
Μ06
ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ
Μ08
ΡΟΗ ΤΟΥ ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ
Μ09
ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΤΟΥ ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ
Μ10
ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΦΙΓΚΤΗΡΩΝ ΤΟΥ ΤΣΟΚ
Μ11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΦΙΓΚΤΗΡΩΝ ΤΟΥ ΤΣΟΚ
Μ13
ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΡΟΗ ΤΟΥ ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ
Μ14
ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΤΟΥ ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ
Μ25
ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΦΟΡΕΑ (ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ)
Μ26
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΦΟΡΕΑ (ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ)
Μ30
ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑI ΕΠΑΝΑΤΥΛΙΞΗ
Μ38
ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ
Μ39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ
Μ62
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ 1 ΕΝΕΡΓΟ
Μ63
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ 2 ΕΝΕΡΓΟ
Μ64
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ 1 ΑΝΕΝΕΡΓΟ
Μ65
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ 2 ΑΝΕΝΕΡΓΟ
Μ66
ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 1 ΟΝ
Μ67
ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 2 ΟΝ
Μ76
ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 1 OFF
Μ77
ΑΝΑΜΟΝΉ ΕΙΣΟΔΟΥ 2 OFF
Μ98
ΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Μ99
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Οι κώδικες Μ62 -Μ65 προορίζονται από τους κατασκευαστές εpyαλειομηχανών για να παρέχουν ένα σήμα εξόδου σε συσκευές εξωτερικές προς την ίδια την εργαλειομηχανή. Τέτοια συσκευή είναι για παράδειγμα ο έλεγχος ενός μεταφορέα και ενός βραχίονα από ρομπότ που θα φόρτωναν στην εργαλειομηχανή το επόμενο δοκίμιο σαν μέρος ενός συστήματος αυτόματης κατεργασίας.
Οι κώδικες Μ66 Μ67 Μ76 Μ77 προορίζονται από τον κατασκευαστή της εργαλειομηχανής για την λήψη ενός σήματος εισόδου που προέρχεται από μια περιφερειακή συσκευή το οποίο θα σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει η λειτουργία της μηχανής. Για παράδειγμα ένας βραχίονας ρομπότ με το που θα έχει τοποθετήσει σωστά το δοκίμιο στη μηχανή μπορεί με αυτούς τους κώδικες να προκαλέσει το ξεκίνημα του προγράμματος C.Ν.C.

Συγκριτικός πίνακας διαφόρων τύπων θέρμανσης

Συγκριτικός πίνακας

Κατάταξη των διαφορετικών λύσεων θέρμανσης ανάλογα με το κόστος χρήσης τους (€ ανά ώρα) και τον συντελεστή απόδοσης (COP). Οι ισοδύναμες λύσεις, ως προς το κόστος χρήσης και το συντελεστή απόδοσης, αναφέρονται με αλφαβητική κατάταξη.
α/αΣύστημαΖεστό νερό χρήσηςCOPΚόστος αγοράςΚόστος χρήσης/ώραΚόστος συντήρησης € 
1Αυτόνομα κλιματιστικά Split-3,903.000,000,15 €/Η75 και για τις τρεις μονάδες
2Αντλία θερμότητας3,1710.000,000,49 €/Η50,00
3Επιτοίχιος λέβητας αερίου0,998.000,001,18 €/Η100,00-200,00
4Λέβητας φυσικού αερίου0,999.000,001,18 €/Η100,00-200,00
5Λέβητας πέλλετ0,8510.500,001,23 €/Η200,00-400,00
6Επιτοίχιος λέβητας υγραερίου0,998.000,001,45 €/Η100,00-200,00
7Λέβητας υγραερίου0,999.000,001,45 €/Η100,00-200,00
8Ηλεκτρικός λέβητας0,965.900,001,47 €/Η75,00
9Θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία-0,963.000,001,47 €/Η-
10Θερμοπομποί-0,96500,001,47 €/Η-
11Θερμοσυσσωρευτές-0,964.000,001,47 €/Η-
12Λέβητας ιόντων0,965.500,001,47 €/Η75,00
13Κεντρική θέρμανση0,657.000,002,05 €/Η100,00-200,00
Είναι προφανές ότι η πιο συμφέρουσα λύση είναι οι αντλίες θερμότητας (κεντρική εγκατάσταση ή split), ακολουθούμενη από τους λέβητες φυσικού αερίου και τους λέβητες πέλλετ. Ωστόσο και οι αντλίες θερμότητας και οι λέβητες φυσικού αερίου ή πέλλετ, έχουν υψηλό κόστος απόκτησης και εγκατάστασης. Οι λύσεις που βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια  έχουν χαμηλό κόστος απόκτησης και εγκατάστασης, αλλά σχετικά υψηλό κόστος χρήσης, Η παραδοσιακή κεντρική θέρμανση με λέβητα πετρελαίου, έχει υψηλό κόστος απόκτησης και εγκατάστασης, και το υψηλότερο κόστος χρήσης από όλες τις εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Συντήρηση κλιματιστικού

Οι εργασίες που γίνονται είναι:

•Καθαρισμός των στοιχείων των εξωτερικών μονάδων με χημικό υγρό.
•Καθαρισμός των στοιχείων των εσωτερικών μονάδων με χημικό υγρό.
•Καθαρισμός των αποχετεύσεων των συμπυκνωμάτων.
•Καθαρισμός της φτερωτής και του καλύμματος ανεμιστήρων εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων.
•Καθαρισμός και έλεγχος των εδράνων ανεμιστήρων.
•Καθαρισμός φίλτρων αέρα – περσίδων
•Ανίχνευση διαρροής ψυκτικού υγρού
•Σύσφιξη καλωδίων στις συνδέσεις τους .
•Έλεγχος προστατευτικών διακοπτών του συμπιεστή.
•Αμπερομέτρηση ρεύματος λειτουργίας
•Συμπλήρωμα με φρέον (εφόσον χρειαστεί)

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ


τρόμπα υγρού
ηλεκτρονικός ανιχνευτή διαρροών
φιάλη με ψυκτικό(φρέον)

αμπερόμετρο τσιμπίδα
                                                 

επίσης πινελάκι καθαρισμού,κατσαβίδια, βιτέξ και ενα σκαφάκι  το οποίο θα είναι  ιδιοκατασκευή (με λαμαρίνα ,στεγανό, με ιμάντα ώστε να το κρεμάμε ακριβώς κάτω από το κλιματιστικό για να μην τρέχουν τα υγρά κατά την διάρκεια του καθαρισμού )

                          

ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ  ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ Η ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ. ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ
Ξεκινάμε με τον καθαρισμό.Ανοίγουμε το καπάκι του κλιματιστικού στην εσωτερική μονάδα η το αφαιρούμε και τελείως αν τα πλαστικά είναι καλής ποιότητας και δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσει κάποιο στήριγμα.Αυτό γίνεται ξεβιδώνοντας δύο ή τρείς  βίδες. Αφαιρώ τα φίλτρα που βλέπω .Τώρα έχω μπροστά μου το εσωτερικό στοιχείο.
ΤΟ ΣΚΑΦΑΚΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΜΑΝΤΑ
Προσαρμόζω το σκαφάκι  πάνω στην εσωτερική μονάδα με την βοήθεια του ιμάντα.Αν το καθαριστικό που χρησιμοποιώ απαιτεί και ξέβγαλμα με νερό, ψεκάζω το υγρό με την τρόμπα και μετά θα ξεπλύνω  με νερό με την τρόμπα πάλι. Σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο που δεν χρειάζεται μετά ξέβγαλμα με νερό , ενώ  δεν χρειαζόμαστε τρόμπα γιατί ψεκάζεται με δική του!Θα το βρούμε ακόμα και σε χρωματοπωλεία.
Ψεκάζουμε με προσοχή το στοιχείο με το οικολογικό  απολυμαντικό υγρό ώστε να μην βρέξουμε καλώδια και πλακέτα.Χρησιμοποιούμε και το πινέλο ώστε να εισχωρήσει καλά το υγρό μέσα στις κυψέλες του στοιχείου αλλά και να απομακρυνθούν καλύτερα οι ρύποι.
καθάρισμα ανεμιστήρα
 Συνεχίζουμε ψεκάζοντας τις περσίδες κατεύθυνσης του αέρα και τον ανεμιστήρα που βρίσκεται εσωτερικά.Εδώ να σταθούμε λίγο. Δυστυχώς δεν καθαρίζουν όλοι τον ανεμιστήρα λόγω χρόνου. Πρέπει να γίνει γιατί και πάνω στον ανεμιστήρα αναπτύσσονται μικροοργανισμοί αλλά υπάρχει και βρωμιά κολλημένη πάνω του.

Το υγρό που ψεκάσαμε πάνω στο στοιχείο μαζεύεται στο λεκανάκι που υπάρχει κάτω από το στοιχείο και αποτελεί μέρος της εσωτερικής μονάδας και φεύγει από το σωληνάκι αποχέτευσης προς την αποχέτευση.
καθάρισμα πτερυγίων
Όμως ψεκάζοντας τις περσίδες και τον ανεμιστήρα το υγρό θα στάξει προς το πάτωμα ή θα "γλύψει" προς τον τοίχο και θα τον λερώσει,για τον λόγο αυτό  τοποθετούμε το σκαφάκι με τον ιμάντα και χρησιμοποιούμε και το βιτέξ όπου χρειαστεί
Τέλος, ψεκάζουμε και τα φίλτρα που έχουμε αρχικά αφαιρέσει και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό στην μπανιέρα.Επίσης πλένουμε και το καπάκι της εσωτερικής μονάδας μπρος-πίσω καλά.

καθάρισμα ανεμιστήρα
Ελέγχουμε με την βοήθεια του ηλεκτρονικού ανιχνευτή για τυχόν διαρροές ψυκτικού κατά μήκος των σωληνώσεων στο στοιχείο και κυρίως στα σημεία που έχουμε κολλήσεις ή ενώσεις με άλλα εξαρτήματα

Ελέγχουμε αν σε κάποιο σημείο στο στοιχείο της εσωτερικής μονάδας έχουν τσαλακωθεί τα πτερύγια  αλουμινίου που δημιουργούν τις κυψέλες μέσα  από τις οποίες ο ανεμιστήρας αναρροφά τον αέρα  του χώρου.  Αν υπάρχουν τέτοια τσακίσματα πρέπει να τα χτενίσουμε με ειδικό χτένι και να τα ευθυγραμμίσουμε ,ώστε να μπορεί να περνάει ο αέρας μέσα από το στοιχείο.Ελέγχουμε αν τα καλώδια είναι καλά σφιγμένα στην θέση τους.

Τώρα πάμε στην εξωτερική μονάδα. Αφαιρούμε το καπάκι ξεβιδώνοντας τις βίδες και έχουμε μπροστά μας το εξωτερικό στοιχείο,τον ανεμιστήρα αξονικού τύπου, το μοτέρ του ανεμιστήρα,και δεξιά μας βλέπουμε τον συμπιεστή,την τετράοδη , τα ηλεκτρολογικά εξαρτήματα, πυκνωτή του συμπιεστή,πυκνωτή του μοτέρ του ανεμιστήρα,καλώδια, αισθητήρα αποπάγωσης του στοιχείου, τις βαλβίδες service κλπ.
Ψεκάζουμε με την τρόμπα μας το στοιχείο μπρος - πίσω καλά και την φτερωτή του ανεμιστήρα με ειδικό χημικό υγρό για εξωτερικά στοιχεία που είναι δυνατότερο ή γιατί όχι και με αραιωμένο swaz που είναι και φθηνότερο και καθαρίζει ακόμα και λάδια και το βρίσκουμε όπου πουλάνε χαρτικά.Το ίδιο κάνουμε και για το καπάκι, εμπρός και πίσω.

Το αφήνουμε να δράσει και επιστρέφουμε στην εσωτερική μονάδα, όπου τοποθετούμε τα φίλτρα και το καπάκι με προσοχή να μην σπάσουμε κάποιο στήριγμα. Βιδώνουμε τις βίδες και κάνουμε ένα τελικό σκούπισμα.
Επιστρέφουμε στην εξωτερική μονάδα και την ξεπλένουμε με την βοήθεια της τρόμπας με νερό καλά.
Ελέγχουμε τώρα που είναι ανοικτή η εξωτερική μονάδα τον ανεμιστήρα αν είναι καλά βιδωμένος στον άξονά του,αν γυρνάει ελεύθερα και χωρίς πρόβλημα στο έδρανό του.Λιπαίνουμε το έδρανο στήριξης του ανεμιστήρα .
Ελέγχουμε τις καλωδιώσεις αν είναι καλά σφιγμένες .
έλεγχος για καλό σφίξιμο των καλωδίων

Αφού πλύναμε καλά και την εξωτερική μονάδα ελέγχουμε αν σε κάποιο σημείο στο στοιχείο έχουν τσαλακωθεί τα πτερύγια αλουμινίου που δημιουργούν τις κυψέλες-κενά μέσα  από τα οποία ο ανεμιστήρας αναρροφά τον αέρα  περιβάλλοντος.,  Αν υπάρχουν τέτοια τσακίσματα πρέπει να τα χτενίσουμε με ειδικό χτένι και να τα ευθυγραμμίσουμε ,ώστε να μπορεί να περνάει ο αέρας μέσα από το στοιχείο.
πλύσιμο εξωτερικής μονάδας
Βρίσκουμε την άκρη του σωλήνα αποχέτευσης του εσωτερικού στοιχείου και ελέγχουμε αν είναι ελεύθερος ή αν είναι βουλωμένος. Αν συμβαίνει το δεύτερο το ξεβουλώνουμε καλά αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα να ξεχειλίσουν τα νερά αποχέτευσης στο λεκανάκι του εσωτερικού στοιχείου και να τρέξουν στον τοίχο.
Το ίδιο κάνουμε και για την αποχέτευση της εξωτερικής μονάδας

έλεγχος σωλήνα αποχέτευσης
Ελέγχουμε με την βοήθεια του ηλεκτρονικού ανιχνευτή για τυχόν διαρροές ψυκτικού κατά μήκος των σωληνώσεων και κυρίως στα σημεία που έχουμε κολλήσεις ή ενώσεις με άλλα εξαρτήματα, στις βάνες σέρβις και στα ρακόρ.Αν υπάρχει διαρροή θα ακούσουμε κάποιον χαρακτηριστικό ήχο από την συσκευή ανίχνευσης ή κάποιο φως θα αναβοσβήνει. Αντί ηλεκτρονικού ανιχνευτή
χτένι για στοιχείο
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα σφουγγαράκι με αφρό , καλά στραγγισμένο από νερά ώστε να μην έχουμε είσοδο σταγόνων νερού στην μονάδα που θα δημιουργήσει προβλήματα. Όπου υπάρχει διαρροή και υπάρχει ακόμα ψυκτικό θα δούμε φυσαλίδες.
Αν δεν έχουμε διαρροές όλα είναι καλά!
Αν εντοπιστεί διαρροή , ( πιθανόν θα έχει χαθεί όλο το ψυκτικό )  τότε μας περιμένει ....δουλειά!
Τότε, εντοπίζουμε την διαρροή που μπορεί να είναι σε κάποια κόλληση,ή σε κάποιο ρακόρ συνήθως, βάζοντας στην μονάδα άζωτο ή ψυκτικό που χρησιμοποιεί η μονάδα.Επίσης διαρροή μπορούμε να έχουμε και από κάποια μικρή τρύπα που μπορεί να δημιουργηθεί αν οι σωλήνες στην εξωτερική μονάδα ακουμπάνε μεταξύ τους.Τότε με τους κραδασμούς και την τριβή τρυπάνε οι σωλήνες.Για να αποφευχθεί αυτό τοποθετούν οι κατασκευαστές μόνωση ανάμεσα στις σωλήνες για να μην ακουμπάνε μεταξύ τους
Αν είναι σε στοιχείο τότε πραγματικά είμαστε άτυχοι γιατί θα πρέπει να την εντοπίσουμε ακριβώς πάνω  στο στοιχείο  και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο μέσα στα πτερύγια, και να την κολλήσουμε!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν χρειαστεί να κολλήσουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλο το ψυκτικό έχει φύγει από την μονάδα!Ποτέ δεν κολλάμε με ψυκτικό μέσα στην μονάδα γιατί υπάρχει κίνδυνος να σκάσει η μονάδα και να τραυματιστούμε!

Θα πρέπει να συνδέσουμε το μανόμετρο χαμηλής στην αντίστοιχη βάνα και να δούμε αν υπάρχει καθόλου πίεση.Αν η πίεση είναι μηδενική μπορούμε να κολλήσουμε αφού δεν υπάρχει καθόλου ψυκτικό , αλλά για καλό και για κακό , με ένα γαλλικό κλειδί  ξελασκάρουμε ένα ρακόρ από τις  βάνες σέρβις ώστε να υπάρχει διαφυγή τυχόν παρουσίας ψυκτικού ή ξεβιδώνουμε το βαλβιδάκι shrader
Αφού κολλήσουμε , πρέπει να κάνουμε κενό  στην εγκατάσταση να βάλουμε φρέον και να ελέγξουμε την λειτουργία της μονάδας, αλλά αυτά θα τα πούμε σε άλλη αναφορά!!
Δεχόμαστε  ότι δεν ,έχουμε διαρροή από τρύπα και ότι αν έχουμε θα είναι από κάποιο ρακόρ που έχει χαλαρώσει!
Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των διαφορετικών θερμοκρασιών που δέχονται τα σπειρώματα όταν το κλιματιστικό δουλεύει ψύξη ή θέρμανση και έχουμε συστολές - διαστολές.
Τότε απλά σφίγγουμε καλά με ένα γαλλικό  τα ρακόρ.
Τώρα μπορούμε να επανατοποθετήσουμε  και τα καπάκια της εξωτερικής μονάδας και να τα βιδώσουμε καλά.

Ήρθε η ώρα δούμε πως μπορούμε  να ελέγξουμε την ποσότητα του ψυκτικού και αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε.
Για να γίνει αυτό πρέπει να βάλουμε την μονάδα σε λειτουργία στην ψύξη.
Περιμένουμε ελάχιστα λεπτά για να πέσει η πίεση στην χαμηλή και να κυκλοφορήσουν τα λάδια και συνδέουμε το μανόμετρο χαμηλής πίεσης της κάσας μανομέτρων στην βαλβίδα σέρβις του κλιματιστικού.Σε αυτήν που είναι μεγαλύτερη και έχει πάνω της το βαλβιδάκι επικοινωνίας με το εσωτερικό της μονάδας τύπου shrader!(ίδιο με αυτό που υπάρχει στα λάστιχα αυτοκινήτων)
Διαβάζουμε την πίεση λειτουργίας της χαμηλής στο μανόμετρο , αφού σταθεροποιηθεί.
Ανάλογα με το ψυκτικό της μονάδας  είναι και διαφορετική
Για σωστή ποσότητα ψυκτικού στο κλιματιστικό θα πρέπει να ισχύουν οι εξής πιέσεις για το ανάλογο τύπο ψυκτικού
  • για R22 που έχει πλέον καταργηθεί και υπάρχει μόνο σε παλιά κλιματιστικά πίεση αναρρόφησης 55-65 psi
  • για R407 το αμέσως επόμενο μετά το  R22  65-75 psi
  • και για το οικολογικό R410 το ψυκτικό που χρησιμοποιούν τα νέα κλιματιστικά 95-115 psi
Εδώ να πούμε ότι προς αντικατάσταση του R22 χρησιμοποιείται πλέον οικολογικό ψυκτικό το MO29 χωρίς να αλλάξουμε λάδια, θα πρέπει όμως να αδειάσουμε την μονάδα από το  R22 που περιείχε να κάνουμε κενό και να πληρώσουμε με το νέο ψυκτικό σε υγρό γιατί είναι μίγμα!

Αν η πίεση είναι στα όρια που αναφέραμε παραπάνω είμαστε εντάξει από ποσότητα ψυκτικού.
Αν η πίεση είναι μικρότερη πρέπει να συμπληρώσουμε και αν είναι μεγαλύτερη να αφαιρέσουμε.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλους τρόπους για να δούμε αν υπάρχει η σωστή ποσότητα ψυκτικού και καλό είναι να τους χρησιμοποιούμε
Ένας τέτοιος έμπιστος τρόπος είναι με την αμπερομέτρηση. Μετράμε δηλαδή πόσα αμπέρ καταναλώνει ο συμπιεστής όταν η μονάδα έχει την σωστή ποσότητα ψυκτικού.
Αυτό μας το δίνει ο κατασκευαστής σε ταμπελάκι προδιαγραφών μαζί με άλλα στοιχεία και μάλιστα θα παρατηρήσουμε ότι άλλα αμπέρ τραβάει στην θέρμανση και άλλα στην ψύξη.
Εμείς αφού το έχουμε στην ψύξη θα διαβάσουμε τα αμπέρ για λειτουργία σε ψύξη.
Tα πολλά αμπέρ είναι τα αμπέρ εκκίνησης και τα λιγότερα τα αμπέρ λειτουργίας.
Αυτά θα λάβουμε υπόψιν μας!
Αν είναι λιγότερα από αυτά που λέει ο κατασκευαστής τότε πρέπει να συμπληρώσουμε ψυκτικό.
Αν είναι περισσότερα πρέπει να αφαιρέσουμε ψυκτικό!Μέχρι να πετύχουμε τα σωστά αμπέρ λειτουργίας της μονάδας.
αμπέρ λειτουργίας
Άλλος τρόπος ελέγχου της σωστής ποσότητας ψυκτικού είναι κοιτώντας την σωλήνα με την μικρή διάμετρο. Αν έχει πιάσει  πάγο έχει δηλ. ασπρίσει αυτό είναι ένδειξη έλλειψης ψυκτικού και συμπληρώνοντας λίγο λίγο προσεκτικά θα δούμε απότομα κάποια στιγμή να ξεπαγώνει η σωλήνα!
Τότε σταματάω να βάζω ψυκτικό και μπορώ να πω πως έχω ικανοποιητική φόρτιση
Αυτός είναι καθαρά εμπειρικός τρόπος και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μεγίστης ακριβείας.
Είναι όμως μια βοηθητική ένδειξη
Ο καλύτερος τρόπος και πιο σίγουρος για να βάλω σωστή ποσότητα ψυκτικού σε μια κλιματιστική ή ψυκτική εγκατάσταση είναι ζυγίζοντας το ψυκτικό που θα βάλω με ηλεκτρονική ζυγαριά .
Ο κατασκευαστής μου αναφέρει στο ταμπελάκι προδιαγραφών τι είδος ψυκτικού θα βάλω και πόσα κιλά.Αν λοιπόν βάλω την φιάλη μου πάνω στην ηλεκτρονική ζυγαριά και την μηδενίσω, ότι ποσότητα ψυκτικού  βάζω στην εγκατάσταση θα το βλέπω στην οθόνη της ζυγαριάς.
Όταν λοιπόν βάλω τα κιλά που πρέπει τότε έχω βάλει την σωστή ποσότητα ψυκτικού με ακρίβεια γραμμαρίου.
συμπληρώνουμε R410 σε υγρή μορφή (φιάλη ανάποδα)
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η μονάδα δεν έχει καθόλου ψυκτικό , έχω κάνει κενό και βάζω εξαρχής ψυκτικό από μηδενική ποσότητα. Αλλιώς δεν γίνεται γιατί δεν ξέρω πόσο ψυκτικό έχει μέσα η μονάδα, δεν γίνεται δηλ. να συμπληρώσω ψυκτικό.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το νέο οικολογικό ψυκτικό R410 πρέπει να μπαίνει σε υγρή μορφή γιατί αποτελείται από διάφορα συστατικά και η σωστή αναλογία τους είναι πολύ σημαντική.
Ανάποδα  λοιπόν η φιάλη όταν βάζω ώστε να μπαίνει μόνο ΥΓΡΟ.
Οι κατασκευαστές στις οδηγίες τους αναφέρουν ότι αυτό το ψυκτικό πρέπει να μπαίνει από την αρχή, από μηδενική ποσότητα.Αν υπάρχει μέσα ποσότητα ψυκτικού θα πρέπει να την συλλέγουμε σε φιάλη 
ή καλύτερα σε συσκευή ανακύκλωσης ψυκτικού και να κάνω πλήρωση εξ αρχής με την ζυγαριά.
Όμως στην πράξη πολλοί  το αποφεύγουν και συμπληρώνουν μετρώντας την πίεση χαμηλής


ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΡ                                                                                    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


σημείωση :
η χρήση της αμπεροτσιμπίδας γίνεται σε συμβατικά κλιματιστικά
σε κλιματιστικά inverter είναι "δύσκολη" η χρήση της λόγω συνεχούς μεταβολής των αμπερ


Στο συγκεκριμένο κλιματιστικό ο κατασκευαστής δίνει κατανάλωση  9,7  αμπέρ στην ψύξη.Άρα είμαστε ικανοποιητικά , χρειαζόμαστε ( αφού και η πίεση χαμηλής εiναι πάνω από 100 psi) μία ελάχιστη ποσότητα υγρού να συμπληρώσουμε
Αφού είμαστε εντάξει και με την ποσότητα του ψυκτικού κάνουμε ένα τελικό έλεγχο στην εγκατάσταση και ελέγχουμε αν  λειτουργεί ικανοποιητικά.
Αν η εξωτερική μονάδα στηρίζεται στον τοίχο με βάσεις στήριξης, κάνουμε ένα καλό έλεγχο για τυχόν χαλάρωση των κοχλιών στήριξης

ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:
να τακτοποιήσουμε και καθαρίσουμε τον χώρο που δουλέψαμε
να μαζέψουμε και τακτοποιήσουμε τα εργαλεία μας
να αφήσουμε μια κάρτα μας στον πελάτη
να λύσουμε κάθε απορία του πελάτη και να δείξουμε κατανόηση σε ότι και αν μας ρωτήσει



ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΚΤΟΣ ΤΑΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ
 ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΓΑΝΤΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΨΕΚΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΑΧΟΥΝ ΠΛΑΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΑΛΗΣ ΨΥΚΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΚΑΛΑΣ. ΑΝ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΗ ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΣΚΑΛΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΣΚΑΛΑ