Ξεκινάμε με τον καθαρισμό.Ανοίγουμε το καπάκι του κλιματιστικού στην εσωτερική μονάδα η το αφαιρούμε και τελείως αν τα πλαστικά είναι καλής ποιότητας και δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσει κάποιο στήριγμα.Αυτό γίνεται ξεβιδώνοντας δύο ή τρείς βίδες. Αφαιρώ τα φίλτρα που βλέπω .Τώρα έχω μπροστά μου το εσωτερικό στοιχείο.
 |
ΤΟ ΣΚΑΦΑΚΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΜΑΝΤΑ |
Προσαρμόζω το σκαφάκι πάνω στην εσωτερική μονάδα με την βοήθεια του ιμάντα.Αν το καθαριστικό που χρησιμοποιώ απαιτεί και ξέβγαλμα με νερό, ψεκάζω το υγρό με την τρόμπα και μετά θα ξεπλύνω με νερό με την τρόμπα πάλι. Σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο που δεν χρειάζεται μετά ξέβγαλμα με νερό , ενώ δεν χρειαζόμαστε τρόμπα γιατί ψεκάζεται με δική του!Θα το βρούμε ακόμα και σε χρωματοπωλεία.
Ψεκάζουμε με προσοχή το στοιχείο με το οικολογικό απολυμαντικό υγρό ώστε να μην βρέξουμε καλώδια και πλακέτα.Χρησιμοποιούμε και το πινέλο ώστε να εισχωρήσει καλά το υγρό μέσα στις κυψέλες του στοιχείου αλλά και να απομακρυνθούν καλύτερα οι ρύποι.
 |
καθάρισμα ανεμιστήρα |

Συνεχίζουμε ψεκάζοντας τις περσίδες κατεύθυνσης του αέρα και τον ανεμιστήρα που βρίσκεται εσωτερικά.Εδώ να σταθούμε λίγο. Δυστυχώς δεν καθαρίζουν όλοι τον ανεμιστήρα λόγω χρόνου. Πρέπει να γίνει γιατί και πάνω στον ανεμιστήρα αναπτύσσονται μικροοργανισμοί αλλά υπάρχει και βρωμιά κολλημένη πάνω του.
Το υγρό που ψεκάσαμε πάνω στο στοιχείο μαζεύεται στο λεκανάκι που υπάρχει κάτω από το στοιχείο και αποτελεί μέρος της εσωτερικής μονάδας και φεύγει από το σωληνάκι αποχέτευσης προς την αποχέτευση.
 |
καθάρισμα πτερυγίων |
Όμως ψεκάζοντας τις περσίδες και τον ανεμιστήρα το υγρό θα στάξει προς το πάτωμα ή θα "γλύψει" προς τον τοίχο και θα τον λερώσει,για τον λόγο αυτό τοποθετούμε το σκαφάκι με τον ιμάντα και χρησιμοποιούμε και το βιτέξ όπου χρειαστεί
Τέλος, ψεκάζουμε και τα φίλτρα που έχουμε αρχικά αφαιρέσει και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό στην μπανιέρα.Επίσης πλένουμε και το καπάκι της εσωτερικής μονάδας μπρος-πίσω καλά.
 |
καθάρισμα ανεμιστήρα |
Ελέγχουμε με την βοήθεια του ηλεκτρονικού ανιχνευτή για τυχόν διαρροές ψυκτικού κατά μήκος των σωληνώσεων στο στοιχείο και κυρίως στα σημεία που έχουμε κολλήσεις ή ενώσεις με άλλα εξαρτήματα
Ελέγχουμε αν σε κάποιο σημείο στο στοιχείο της εσωτερικής μονάδας έχουν τσαλακωθεί τα πτερύγια αλουμινίου που δημιουργούν τις κυψέλες μέσα από τις οποίες ο ανεμιστήρας αναρροφά τον αέρα του χώρου. Αν υπάρχουν τέτοια τσακίσματα πρέπει να τα χτενίσουμε με ειδικό χτένι και να τα ευθυγραμμίσουμε ,ώστε να μπορεί να περνάει ο αέρας μέσα από το στοιχείο.Ελέγχουμε αν τα καλώδια είναι καλά σφιγμένα στην θέση τους.
Το αφήνουμε να δράσει και επιστρέφουμε στην εσωτερική μονάδα, όπου τοποθετούμε τα φίλτρα και το καπάκι με προσοχή να μην σπάσουμε κάποιο στήριγμα. Βιδώνουμε τις βίδες και κάνουμε ένα τελικό σκούπισμα.
Επιστρέφουμε στην εξωτερική μονάδα και την ξεπλένουμε με την βοήθεια της τρόμπας με νερό καλά.
Ελέγχουμε τώρα που είναι ανοικτή η εξωτερική μονάδα τον ανεμιστήρα αν είναι καλά βιδωμένος στον άξονά του,αν γυρνάει ελεύθερα και χωρίς πρόβλημα στο έδρανό του.Λιπαίνουμε το έδρανο στήριξης του ανεμιστήρα .
Ελέγχουμε τις καλωδιώσεις αν είναι καλά σφιγμένες .
 |
έλεγχος για καλό σφίξιμο των καλωδίων |
Αφού πλύναμε καλά και την εξωτερική μονάδα ελέγχουμε αν σε κάποιο σημείο στο στοιχείο έχουν τσαλακωθεί τα πτερύγια αλουμινίου που δημιουργούν τις κυψέλες-κενά μέσα από τα οποία ο ανεμιστήρας αναρροφά τον αέρα περιβάλλοντος., Αν υπάρχουν τέτοια τσακίσματα πρέπει να τα χτενίσουμε με ειδικό χτένι και να τα ευθυγραμμίσουμε ,ώστε να μπορεί να περνάει ο αέρας μέσα από το στοιχείο.
 |
πλύσιμο εξωτερικής μονάδας |
Βρίσκουμε την άκρη του σωλήνα αποχέτευσης του εσωτερικού στοιχείου και ελέγχουμε αν είναι ελεύθερος ή αν είναι βουλωμένος. Αν συμβαίνει το δεύτερο το ξεβουλώνουμε καλά αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα να ξεχειλίσουν τα νερά αποχέτευσης στο λεκανάκι του εσωτερικού στοιχείου και να τρέξουν στον τοίχο.
Το ίδιο κάνουμε και για την αποχέτευση της εξωτερικής μονάδας
 |
έλεγχος σωλήνα αποχέτευσης |
Ελέγχουμε με την βοήθεια του ηλεκτρονικού ανιχνευτή για τυχόν διαρροές ψυκτικού κατά μήκος των σωληνώσεων και κυρίως στα σημεία που έχουμε κολλήσεις ή ενώσεις με άλλα εξαρτήματα, στις βάνες σέρβις και στα ρακόρ.Αν υπάρχει διαρροή θα ακούσουμε κάποιον χαρακτηριστικό ήχο από την συσκευή ανίχνευσης ή κάποιο φως θα αναβοσβήνει. Αντί ηλεκτρονικού ανιχνευτή
.jpg) |
χτένι για στοιχείο |
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα σφουγγαράκι με αφρό , καλά στραγγισμένο από νερά ώστε να μην έχουμε είσοδο σταγόνων νερού στην μονάδα που θα δημιουργήσει προβλήματα. Όπου υπάρχει διαρροή και υπάρχει ακόμα ψυκτικό θα δούμε φυσαλίδες.
Αν δεν έχουμε διαρροές όλα είναι καλά!
Αν εντοπιστεί διαρροή , ( πιθανόν θα έχει χαθεί όλο το ψυκτικό ) τότε μας περιμένει ....δουλειά!
Τότε, εντοπίζουμε την διαρροή που μπορεί να είναι σε κάποια κόλληση,ή σε κάποιο ρακόρ συνήθως, βάζοντας στην μονάδα άζωτο ή ψυκτικό που χρησιμοποιεί η μονάδα.Επίσης διαρροή μπορούμε να έχουμε και από κάποια μικρή τρύπα που μπορεί να δημιουργηθεί αν οι σωλήνες στην εξωτερική μονάδα ακουμπάνε μεταξύ τους.Τότε με τους κραδασμούς και την τριβή τρυπάνε οι σωλήνες.Για να αποφευχθεί αυτό τοποθετούν οι κατασκευαστές μόνωση ανάμεσα στις σωλήνες για να μην ακουμπάνε μεταξύ τους
Αν είναι σε στοιχείο τότε πραγματικά είμαστε άτυχοι γιατί θα πρέπει να την εντοπίσουμε ακριβώς πάνω στο στοιχείο και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο μέσα στα πτερύγια, και να την κολλήσουμε!
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν χρειαστεί να κολλήσουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλο το ψυκτικό έχει φύγει από την μονάδα!Ποτέ δεν κολλάμε με ψυκτικό μέσα στην μονάδα γιατί υπάρχει κίνδυνος να σκάσει η μονάδα και να τραυματιστούμε!
Θα πρέπει να συνδέσουμε το μανόμετρο χαμηλής στην αντίστοιχη βάνα και να δούμε αν υπάρχει καθόλου πίεση.Αν η πίεση είναι μηδενική μπορούμε να κολλήσουμε αφού δεν υπάρχει καθόλου ψυκτικό , αλλά για καλό και για κακό , με ένα γαλλικό κλειδί ξελασκάρουμε ένα ρακόρ από τις βάνες σέρβις ώστε να υπάρχει διαφυγή τυχόν παρουσίας ψυκτικού ή ξεβιδώνουμε το βαλβιδάκι shrader
Αφού κολλήσουμε , πρέπει να κάνουμε κενό στην εγκατάσταση να βάλουμε φρέον και να ελέγξουμε την λειτουργία της μονάδας, αλλά αυτά θα τα πούμε σε άλλη αναφορά!!
Δεχόμαστε ότι δεν ,έχουμε διαρροή από τρύπα και ότι αν έχουμε θα είναι από κάποιο ρακόρ που έχει χαλαρώσει!
Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των διαφορετικών θερμοκρασιών που δέχονται τα σπειρώματα όταν το κλιματιστικό δουλεύει ψύξη ή θέρμανση και έχουμε συστολές - διαστολές.
Τότε απλά σφίγγουμε καλά με ένα γαλλικό τα ρακόρ.
Τώρα μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τα καπάκια της εξωτερικής μονάδας και να τα βιδώσουμε καλά.
Ήρθε η ώρα δούμε πως μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του ψυκτικού και αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε.
Για να γίνει αυτό πρέπει να βάλουμε την μονάδα σε λειτουργία στην ψύξη.
Περιμένουμε ελάχιστα λεπτά για να πέσει η πίεση στην χαμηλή και να κυκλοφορήσουν τα λάδια και συνδέουμε το μανόμετρο χαμηλής πίεσης της κάσας μανομέτρων στην βαλβίδα σέρβις του κλιματιστικού.Σε αυτήν που είναι μεγαλύτερη και έχει πάνω της το βαλβιδάκι επικοινωνίας με το εσωτερικό της μονάδας τύπου shrader!(ίδιο με αυτό που υπάρχει στα λάστιχα αυτοκινήτων)
Διαβάζουμε την πίεση λειτουργίας της χαμηλής στο μανόμετρο , αφού σταθεροποιηθεί.
Ανάλογα με το ψυκτικό της μονάδας είναι και διαφορετική
Για σωστή ποσότητα ψυκτικού στο κλιματιστικό θα πρέπει να ισχύουν οι εξής πιέσεις για το ανάλογο τύπο ψυκτικού
- για R22 που έχει πλέον καταργηθεί και υπάρχει μόνο σε παλιά κλιματιστικά πίεση αναρρόφησης 55-65 psi
- για R407 το αμέσως επόμενο μετά το R22 65-75 psi
- και για το οικολογικό R410 το ψυκτικό που χρησιμοποιούν τα νέα κλιματιστικά 95-115 psi
Εδώ να πούμε ότι προς αντικατάσταση του R22 χρησιμοποιείται πλέον οικολογικό ψυκτικό το MO29 χωρίς να αλλάξουμε λάδια, θα πρέπει όμως να αδειάσουμε την μονάδα από το R22 που περιείχε να κάνουμε κενό και να πληρώσουμε με το νέο ψυκτικό σε υγρό γιατί είναι μίγμα!
Αν η πίεση είναι στα όρια που αναφέραμε παραπάνω είμαστε εντάξει από ποσότητα ψυκτικού.
Αν η πίεση είναι μικρότερη πρέπει να συμπληρώσουμε και αν είναι μεγαλύτερη να αφαιρέσουμε.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλους τρόπους για να δούμε αν υπάρχει η σωστή ποσότητα ψυκτικού και καλό είναι να τους χρησιμοποιούμε
Ένας τέτοιος έμπιστος τρόπος είναι με την αμπερομέτρηση. Μετράμε δηλαδή πόσα αμπέρ καταναλώνει ο συμπιεστής όταν η μονάδα έχει την σωστή ποσότητα ψυκτικού.
Αυτό μας το δίνει ο κατασκευαστής σε ταμπελάκι προδιαγραφών μαζί με άλλα στοιχεία και μάλιστα θα παρατηρήσουμε ότι άλλα αμπέρ τραβάει στην θέρμανση και άλλα στην ψύξη.
Εμείς αφού το έχουμε στην ψύξη θα διαβάσουμε τα αμπέρ για λειτουργία σε ψύξη.
Tα πολλά αμπέρ είναι τα αμπέρ εκκίνησης και τα λιγότερα τα αμπέρ λειτουργίας.
Αυτά θα λάβουμε υπόψιν μας!
Αν είναι λιγότερα από αυτά που λέει ο κατασκευαστής τότε πρέπει να συμπληρώσουμε ψυκτικό.
Αν είναι περισσότερα πρέπει να αφαιρέσουμε ψυκτικό!Μέχρι να πετύχουμε τα σωστά αμπέρ λειτουργίας της μονάδας.
 |
αμπέρ λειτουργίας |
Άλλος τρόπος ελέγχου της σωστής ποσότητας ψυκτικού είναι κοιτώντας την σωλήνα με την μικρή διάμετρο. Αν έχει πιάσει πάγο έχει δηλ. ασπρίσει αυτό είναι ένδειξη έλλειψης ψυκτικού και συμπληρώνοντας λίγο λίγο προσεκτικά θα δούμε απότομα κάποια στιγμή να ξεπαγώνει η σωλήνα!
Τότε σταματάω να βάζω ψυκτικό και μπορώ να πω πως έχω ικανοποιητική φόρτιση
Αυτός είναι καθαρά εμπειρικός τρόπος και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μεγίστης ακριβείας.
Είναι όμως μια βοηθητική ένδειξη
Ο καλύτερος τρόπος και πιο σίγουρος για να βάλω σωστή ποσότητα ψυκτικού σε μια κλιματιστική ή ψυκτική εγκατάσταση είναι ζυγίζοντας το ψυκτικό που θα βάλω με ηλεκτρονική ζυγαριά .
Ο κατασκευαστής μου αναφέρει στο ταμπελάκι προδιαγραφών τι είδος ψυκτικού θα βάλω και πόσα κιλά.Αν λοιπόν βάλω την φιάλη μου πάνω στην ηλεκτρονική ζυγαριά και την μηδενίσω, ότι ποσότητα ψυκτικού βάζω στην εγκατάσταση θα το βλέπω στην οθόνη της ζυγαριάς.
Όταν λοιπόν βάλω τα κιλά που πρέπει τότε έχω βάλει την σωστή ποσότητα ψυκτικού με ακρίβεια γραμμαρίου.
 |
συμπληρώνουμε R410 σε υγρή μορφή (φιάλη ανάποδα) |
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η μονάδα δεν έχει καθόλου ψυκτικό , έχω κάνει κενό και βάζω εξαρχής ψυκτικό από μηδενική ποσότητα. Αλλιώς δεν γίνεται γιατί δεν ξέρω πόσο ψυκτικό έχει μέσα η μονάδα, δεν γίνεται δηλ. να συμπληρώσω ψυκτικό.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το νέο οικολογικό ψυκτικό R410 πρέπει να μπαίνει σε υγρή μορφή γιατί αποτελείται από διάφορα συστατικά και η σωστή αναλογία τους είναι πολύ σημαντική.
Ανάποδα λοιπόν η φιάλη όταν βάζω ώστε να μπαίνει μόνο ΥΓΡΟ.
Οι κατασκευαστές στις οδηγίες τους αναφέρουν ότι αυτό το ψυκτικό πρέπει να μπαίνει από την αρχή, από μηδενική ποσότητα.Αν υπάρχει μέσα ποσότητα ψυκτικού θα πρέπει να την συλλέγουμε σε φιάλη
ή καλύτερα σε συσκευή ανακύκλωσης ψυκτικού και να κάνω πλήρωση εξ αρχής με την ζυγαριά.
Όμως στην πράξη πολλοί το αποφεύγουν και συμπληρώνουν μετρώντας την πίεση χαμηλής
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΡ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
σημείωση :
η χρήση της αμπεροτσιμπίδας γίνεται σε συμβατικά κλιματιστικά
σε κλιματιστικά inverter είναι "δύσκολη" η χρήση της λόγω συνεχούς μεταβολής των αμπερ
Στο συγκεκριμένο κλιματιστικό ο κατασκευαστής δίνει κατανάλωση 9,7 αμπέρ στην ψύξη.Άρα είμαστε ικανοποιητικά , χρειαζόμαστε ( αφού και η πίεση χαμηλής εiναι πάνω από 100 psi) μία ελάχιστη ποσότητα υγρού να συμπληρώσουμε
Αφού είμαστε εντάξει και με την ποσότητα του ψυκτικού κάνουμε ένα τελικό έλεγχο στην εγκατάσταση και ελέγχουμε αν λειτουργεί ικανοποιητικά.
Αν η εξωτερική μονάδα στηρίζεται στον τοίχο με βάσεις στήριξης, κάνουμε ένα καλό έλεγχο για τυχόν χαλάρωση των κοχλιών στήριξης
ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:
να τακτοποιήσουμε και καθαρίσουμε τον χώρο που δουλέψαμε
να μαζέψουμε και τακτοποιήσουμε τα εργαλεία μας
να αφήσουμε μια κάρτα μας στον πελάτη
να λύσουμε κάθε απορία του πελάτη και να δείξουμε κατανόηση σε ότι και αν μας ρωτήσει
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΚΤΟΣ ΤΑΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΓΑΝΤΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΨΕΚΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΑΧΟΥΝ ΠΛΑΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ (ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΑΛΗΣ ΨΥΚΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΚΑΛΑΣ. ΑΝ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΗ ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΣΚΑΛΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΣΚΑΛΑ